Alla inlägg den 24 januari 2009

Av Lennart - 24 januari 2009 23:59

Missade melodikrysset idag. Ska försöka ta det imorron på datorn. Om det känns nödvändigt. Men det rätt skönt att laga frukost o gå å stöka o lyssna på radion. Alltså, radion är oftast mycket bättre än tv:n. Dessutom slippar man glo på den. Bara det att här kör man lokalradio hela dagarna på fyran och det blir lite tjötit med samma program och programledare dag ut o dag in. Jag skulle vilja ha en "Melodiradio" som det hette en gång i tiden. Lite schysst blandad musik, några kortare intervjuer, lite mellansnack om dagens händelser eller för den delen någon annan dags händelser. Men inga "ringa in"-samtal.

Nattradion är bra. Lite mycket pop o rock för oss som vill somna in men det är väl så att radion är till för de som är vakna. Men ändå.

Tänk så mycket bra musik det finns! Inte bara Idol-popen, Abba, Siw Malmquist, Beethoven och Louis Armstrong. Det finns ju mycket mer! Den vill vi höra. Det behöver ju inte vara det absolut senaste.


Chopin, Strauss, Mozart, Beethoven och allt vad dom heter lever alltjämt.

Deras musik alltså. Det är rätt märkligt - några nya klassiska kompositörer dyker sällan upp. T.o.m i Kina o Långtbortistan får unga musikgenier lära sig att spela de här klassiska mästarna. Nej - mer peruker, kråsskjortor, sandaletter, korsetter och rysch-pysch. Lite Moulin Rouge-stämning.


Det var talangjakt i stadens affärscentrum idag. Inte packat med folk som man skulle tro när det är gratis men ganska många yngre nymålade "brats".

Dom ser för roliga ut där dom glider fram två o två eller tre o tre med blyga blickar efter uppmärksamhet. Men släng bort dom där jädra brallorna som alla "kidsen" har - som hänger som ett tornister bak. Och kallingarna sticker upp. Inte är det snyggt inte. Man borde satsa på mode, lukrativ affär inte minst för H&M. Erling Persson är borta nu men Stefan kör vidare. Bodde granne med Perssons i unga år. Då var dom inte så märkvärdiga, hade Pennspecialisten och Hennes-affärerna.

Som sagt, det var talangjakt idag. Ett 50-tal var anmälda och uppträdde med skiftande framgång. Finalister blev några yngre tjejer o nå'n grabb tror jag. Kul om dom klarar sig vidare.


Nu ser jag knappt tangenterna längre - bäst att krypa till kojs! Go'natt!

Av Lennart - 24 januari 2009 00:06

Idag pustar vi ut och slickar såren efter gårdagens förlust mot Kroaterna. Jädrar också! Lär väl inte bli något slutspel för oss. Vi får nog sitta o glo på dom andra stjärnorna. Men det är kul att titta på handboll. En kolossal frenesi - nästan som tennis - fram o tillbaka, fram o tillbaka. Curling är lite lugnare. Festligt att vi säger "vi" med ett uns av medlidande vid mindre förluster och "vi" när Tre Konor tar hem guldet i VM. Men blir det en storförlust säger vi "dom" - "Dom var helt kass!" "Dom borde tagit hem det där!"


Kommunerna ska spara sa dom idag. Det är väl knappast någon nyhet, jag har aldrig hört nån kommungubbe säga att nu - nu ska här slösas! Fritidsgårdar är ju populära sparbössor. Dvs. dom ingår inte i "kärnverksamheten". Drar man in på dessa får man mer pengar till "kärnverksamhet". Men ungdomarna då? I ena stunden lockar statsmakten genom Ungdomsstyrelsen till kraftiga satsningar på ungdomarna, man kan bli "årets ungdomskommun" minsann. Umeå vann ifjol. Vissa bidrag delas ut i samband med detta. Men om nu kommunerna ska spara - då kan man ju inte samtidigt satsa? I nästa stund säger man att -"vi måste satsa på dom unga - dom är våran pension". -"Satsar man redan i tidig ålder kan man förebygga framtida kostnader i form av vård och brottslighet!" Och?

Samma sak har tjatats år ut och år in, regering efter regering. Ser vi någon skillnad idag? Nej, inte! Man förlitar sig på volontärer och ideella krafter. Det är lätt när man har sitt på det torra att lovorda frivilliga insatser. -"Kommunen behöver fler frivilliga!" Alla är väl frivilliga? Jag menar - det är fritt att välja bostadsort, det är fritt att ställa upp frivilligt men det är inte fritt att betala skatt. Skatt som går till kommunerna för invånarnas bästa. Vart tar alla pengar vägen? Tänk om jag fick "öronmärka" min skatt och välja att den ska gå till skolan och fritidsgårdarna. Blir det nå't över skall det gå till vården och kanske också nå'n blomma i parken.


Grönsakssoppa stod på menyn idag. Med korv o skinka(!). Gott var det men så var det en bra kokerska också. Härligt när fruntimmer fixar käket! Bara att komma och knacka på och se glad ut. En liten blomma gör inte ont men jag tog med mig efterrätten. När jag själv ska ha det lite festligt kan det se ut så här: Go'natt!


Mat
Ovido - Quiz & Flashcards